петък, 23 ноември 2012 г.

Отличиха блогъри с наградата "Валя Крушкина"

Вчера вечерта в зала 3 на Българското национално радио се състоя церемония, на която бяха връчени първите годишни медийни награди "Валя Крушкина - журналистика за хората". Наградите бяха учредени от едноименния фонд в памет на журналистката, която почина през юни тази година.


Фондът "Валя Крушкина" беше създаден на 1-ви септември в памет на Валя, която почина през юни в болница в Турция. Фондът си постави две основни цели - да подпомага лечението на онкоболни деца и да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

Голямата награда стана притежание на Асен Генов и Константин Павлов - двама блогъри, които нашумяха с критиката си върху медийната среда. „Валя беше изключителен журналист. И вкъщи са идвали хора, имало е случаи с проблеми, обаждат се, и тя го взимаше присърце. Докато не постигаше своето не се отказваше", каза братът на Валя Венцислав Крушкин, който връчи наградата на двамата.

Всички наградени, според журито, в най-пълна степен са заслужили тези призове, защото са обръщали внимание на малките хора, на онези истории, които преобръщат човешки живот и съдби.Общо 54 бяха кандидатурите, от които 15-членно жури трябваше да излъчи победители в 4 категории - печатна медия, електронна медия, онлайн медия, млад журналист. В журито бяха журналисти и представители на различни неправителствени организации.

Наградите имат и финансово изражение, като средствата са осигурени от дарители. 1000 лв. ще получи носителят на голямата награда, а отличените в отделните категории - по 500 лв. Още по време на церемонията, когато получи признанието, журналистката от БНТ Мария Чернева посвети наградата си на паметта на Валя Крушкина, а 500 лв., които й бяха връчени - на Петранка - герой в един от репортажите на Чернева, за които тя бе отличена. Журналистката ще дари парите на Петранка, майката, която всеки ден носи на ръце своето дете с увреждане.

Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар