сряда, 4 февруари 2015 г.

Вижте скандалните назначения на ГЕРБ

Йоанна Веселинова Маринова (дъщеря на Веселин Маринов), съпругът на Цецка Цачева, жената на проф.Михаил Константинов са малка част от лицата, протежирани от властта и настанени в предприятието, което дава най-големите заплати в страната. То отдавна е апетитно място за уреждане на близки, роднини и любовници на депутати, министри и висши държавни чиновници.
Според информация на в. „Галерия“ и коментари на юристи последните скандални назначения в РВД стават в разрез с колективния трудов договор между служители и работодател. По силата на този договор, когато в предприятието има свободни бройки, първо се извършва вътрешен конкурс и ако не се намерят подходящи кандидати, се прави външен конкурс.

Точно този принцип е бил нарушен при назначаването на Йоанна Веселинова Маринова, по мъж Сиракова, в правния отдел на РВД. Срещу това начинаещата юристка ще се разписва срещу заплата от 3000 лева, която с допълнителните екстри - купони за храна, пари за гориво и дрехи, е приблизително 4000 лева.

Преди да бъде уредена на сладка служба в РВД, Йоанна е скъсана на втората част от писмения изпит за адвокати и младши адвокати, показва сайтът на Висшия адвокатски съвет.

Според запознати с кухнята на апетитното предприятие за Йоанна се е задействал заместник-генералният директор по административната дейност Илия Манолев. Самият той, известен като протеже на Цветан Цветанов, бе назначен скандално на поста със заплата минимум 12 хил. лева месечно. Манолев е съпруг на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Той е завършил ВИФ „Георги Димитров“, което явно не е пречка сега да е „специалист“ по полетите и най-вече кадрите в РВД. С активното лобиране от страна на Илия Манолев служебното правителство назначи новият генерален директор Георги Пеев.

Уреждането на Йоанна се оказва и добре пресметнат ход със специални изгоди. Младата юристка е бременна в третия месец. Социалната политика на РВД е по европейски образец. При раждането на детето тя ще вземе еднократно 2500 лева плюс ежемесечна социална помощ за отглеждането на дете до 2-годишна възраст в размер на две минимални работни заплати, които в момента се равняват на 720 лв. Всички тези придобивки са само допълнение към предвидените от закона помощи.

Светослава Георгиева Петрова-Константинова е новото лице в отдел „Управление на собствеността на РВД“. Въпросната госпожа е съпруга на проф. Михаил Константинов. Тя също вече прибира сходно възнаграждение на това, което получава Йоанна, и също е назначена в нарушение на колективния трудов договор.

Архитект Румен Веселинов Данговски е решил да допринесе с каквото може за развитието на родната авиация. Преди няколко дни той беше назначен като експерт, но се очаква скоро да стане началник - отдел „Управление на собствеността на РВД“. Шефското място в отдела ще бъде овакантено през лятото, когато сегашната шефка ще се пенсионира. Най-вероятно мечтата ще бъде осъществена, защото архитект Данговски е съпруг на председателката на българския парламент Цецка Цачева.

Преди да насочи интереса си към РВД, Румен Данговски имаше интереси в тютюневата промишленост. Докато „Булгартабак“ беше държавно предприятие, Цецка Цачева често бе питана какво прави проектантът Данговски в предприятието. Именно архитектът е движил звеното, което пряко е общувало с Агенцията по приватизация за преминаването на холдинга в частни ръце. След приватизирането на „Булгартабак“ мъжът на Цецка Цачева не е бил поканен да остане на работа.

Преди звездата на жена му да изгрее в политиката, Румен Данговски е проектирал гробищни паркове в Плевен.

Назначенията в общата администрация на РВД стават за сметка на реалните участници в управлението на полетите - авиодиспечери, инженерно-технически състав и специалисти по метеорологично осигуряване. Така правният отдел в администрацията, където бе назначена дъщерята на Веско Маринов, вече е набъбнал до над 12 души. В същото време ръководството на предприятието сключва договори с различни правни кантори по различни казуси. Подобно разхищение е крайноо цинично на фона на всеобщата бедност.

Масовото навлизане на неспециалисти в РВД застрашава нормалната работа на предприятието, смятат експерти. Това предизвиква недоволството на реалните участници в управлението на полетите. Особено силни позиции тук има лобито на ДПС.

Сред служителите има фамилии като Лютфи и Казак, но най-скандално е настаняването на Станимира Григорова на шефския пост в дирекция „Информационни системи и информационна сигурност“, където получава около 7000 лева месечно. Назначението й става по време на бившия генерален директор Цветан Дилов, който минава за особено близък до ръководството на етническата партия. За Григорова се знае, че поддържа топло приятелство с депутати от ДПС, а преди да бъде уредена в РВД, последователно е работила без особен успех в „Алфабанк“ и М-Тел.

Сериозна квота в партийните назначения има и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов:

Веселина Карамилева-Тодорова е председател на управителния съвет от началото на декември. Според информирани тя е била назначена на същата позиция и през 2012г. с протежирането на Цветанов. Карамилева е от Добрич, където в периода 2007-2011 е била общински съветник. Тя е жена на бившия зам.-директор на НАП Тодор Тодоров. Той беше фаворит на Цветан Цветанов за финансов министър през 2009г., но в един телевизионен предизборен дебат стана ясно, че е разработван от ДАНС за източване на ДДС и кандидатурата му отпадна.

Бившата секретарка на Цветан Цветанов - Десислава Замфирова, е назначена за член на управителния съвет в РВД, също от месец декември. Замфирова е с Цветанов още от 2008г., когато е била негова секретарка в Столичната община, а след това и началник на кабинета му като министър. Още от общината е в съвета на директорите на „Пазари-север“, а по-късно става и председател на борда. В края на 2009г. става член и на Одитния комитет на "София-БТ"АД. Замфирова стана известна с това, че на официални срещи се представяла само с малкото си име, като фолкпевица: "Здравейте, аз съм Деси!"

Ева Колева – специалист в сектор „Протокол”, отдел „Административно обслужване”. Идва от безмитния магазин на летището,

мъжът й е бил шофьор на Цветанов като министър.

Велислава Бейтс – експерт, отдел „Административно обслужване”, дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване” от 12 януари. Жена на Матю Бейтс - учител по голф, който работи за Красимир Гергов. Велислава е бивша стюардеса в „Wizz air“, а после е маркетинг мениджър на Fashion-halls.com. Тя също минава за едно от протежетата на бившия вътрешен министър.

Като добавим съпруга на Владимира Янева и дъщерята на Веселин Маринов се вижда, че лобито на Цветан Цветанов в апетитното предприятие РВД е много сериозно, което опровергава слуховете, че дясната ръка на Бойко Борисов е изолиран в партията и няма много силни позиции в нея.

А ето и част от имената на назначените на неоперативни длъжности в РВД през втората половина на 2014 г., без да са обявени вакантни места и да са проведени вътрешни избори:

Ралица Божинова - секретарка,

Лиляна Даскалова – секретарка,

Ева Колева - специалист,

Велислава Бейтс - специалист,

Цветанка Стоянова - експерт

Цветелина Епихова - експерт,

Ирена Божкова - юрисконсулт,

Ралица Първанова - специалист,

Велина Йорданова - специалист,

Полина Михайлова - специалист,

Атанас Златков - ръководител сектор,

Людмил Аризанов - експерт,

Георги Георгиев - специалист,

Даниела Василева - началник отдел,

Станимира Григорова - директор.

Средната работна заплата в РВД вече е 5000 лева. Служителите в предприятието имат десетки социални придобивки и екстри, които увеличават месечния им доход с приблизително 1000 лева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар