понеделник, 7 септември 2015 г.

„Епицентър” на Велева започна с манипулациите

Снимки на известни колеги и анализатори, обявени като автори  в новия сайт на Валерия Велева, известна още като „Мадам В“, предизвикаха негативни реакции в журналистическата колегия.


Оказа се, че част от тях дори и не подозират, че са автори на „Епицентър“, за когото се говори, че има решаващата подкрепа на успелия млад мъж от ДПС. Първи в социалните мрежи реагираха Любослава Русева и Веселина Седларска. В новия сайт те са обозначени като колумнисти.

„С Vesselina Sedlarska ( С Любослава Русева) не сме и не смятаме да бъдем колумнисти в Епицентър. Поставянето на имената ни сред авторите на сайта е необяснимо и най-вероятно е част от замисъл, с който нямаме и не желаем да имаме нищо общо. Настояваме имената ни да бъдат махнати. За разлика от някои други портрети там, ние имаме само имената си и се чувстваме длъжни да ги пазим така, както други си пазят недвижимите собствености”, пишат двете в профилите си във фейсбук в „съвместна публикация“.

Коментарите отдолу са, че има закон, който дори Велева трябва да спазва. „Някой трябва да уведоми госпожата, че в тази страна има Закон за авторското право и сродните му права. Че не може автоматично да се прехвърлят текстове и избирателно да се оставят или заличават имената на авторите на тези текстове”, пише колежка. На портретите са почти целия състав на спрения вестник Преса. Част от тях вече нямат нищо общо с Епицентър и начина, по който се разделиха с доскорошните си работодатели едва ли ги кара да свързват имената си с тях отново дори и в интернет пространството.

Като автори са нарочени Георги Първанов, Анжел Вагенщайн, Божидар Димитров, Веселин Вучков, Петър Стоянович, Петър Волгин, Георги Ганев, Арман Бабикян и почти всички известни анализатори и автори по медиите.На колко от тях са искали съгласието, за да ги афишират като автори – не е ясно. Като автори са посочени дори световни медийни корпорации като Ройтерс и Файненшъл таймс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар