четвъртък, 26 февруари 2015 г.

АБВ ударно се разпада

Бургаската структура на АБВ се събира на спешно заседание днес, заради оставката на президента Георги Първанов като лидер на партията. Местните членове останаха в шок от решението му да се оттегли, пише Флагман.

„Нямам коментар. Бях изненадан тази сутрин в 8,20 часа като чух за оставката на Първанов. Ще се съберем да обсъдим последните събития и да излезем със становище днес. Предполагам, че ще бъде свикан Национален съвет“, каза зам. областният лидер на партията в Бургас Драгомир Попов. Бургаските членове трескаво звънят телефони до централата в София, за да търсят информация за динамичните процеси в партията, ескалирали днес.

„Моето лично мнение е, че постъпката на първанов е достоен политически акт. Никой друг партиен лидер досега не е постъпвал точкова почтено като си подаде оставка и остави на Конгреса да прецени дали да му я приеме“, каза попов. Според него би трябвало да бъде свикан висшия партиен форум. Очакванията са на него президентът Георги Първанов да поиска вот на доверие и да получи подкрепата на делегатите.

В София процесите в АБВ се развиват със светкавична скорост днес, след като сутринта Първанов обяви, че подава оставка, заради поведението на парламентарната група на партията вчера, когато тя подкрепи ратификацията на дълг от 16 млрд. лева.

От партията дават разпокъсани обяснения за разрива между партийния лидер Георги Първанов и парламентарната група. На брифинг в кулоарите на Народното събрание Кирил Цочев от АБВ призна, че решението за преобръщане на позицията за заема е взето от тримата зам.-председатели, пише Блиц. По-късно от изказване на колегата му Иван Славов стана ясно, че Георги Първанов изобщо не е уведомен за драстичната промяна, защото "може би не е имало връзка с него". В същото време Славов отрече крайното решение да е взето след намесата на Румен Петков.


Няма коментари:

Публикуване на коментар