неделя, 12 юли 2015 г.

Новият собственик на „Преса“ и „Тема“ дължи 160 млн. на КТБ

Общо 160 млн. лв. са кредитите към КТБ и свързани с фалиралата банка фирми и физически лица на новият собственик на вестник „Преса“ и списание“ Тема“.
Данните от списъците с най-големите кредитополучатели показват, при затварянето на трезора на Цветан Василев, „Интегрирани пътни системи“ системи дължи 93 843 000 лв., показа проверка на МИГNews.info.

От прегледа на движенията по разплащателните сметки се вижда още, че кредитополучателят получава през 2012, 2013 и 2014 г. над 160 млн. лв. от редица други кредитополучатели на КТБ, самата КТБ, Бромак ЕООД и Ивайло Минчев. През същия период дружеството превежда над 170 млн. лв. на свързани компании и на КТБ. Трансферите обаче не представляват погасявания на задължения.

В доклада е записано още, че „Интегрирани пътни системи“ не е представила адекватно обезпечение на кредитите и те са обезценени с 88,5 млн. лв. Сумата представлява 92% от заема.

Преди да бъде трансформирана от ЕООД на АД фирмата е с регистрация на софийската ул. „Дебър 17″, където доскоро беше седалището на „Бромак“ – едноличното дружество на Цветан Василев, чрез което той контролира КТБ. „Интегрирани пътни системи“  е собственост на „Евробилд проект“, което е собственост на „Юлинор“, което на свой ред е на Юлия Илиева. По цялата тази верига има връзки с КТБ. През 2012 г. „Евробилд“ е акционер в КТБ с 2.24% – дял, който според борсовите котировки съответства на над 10 млн. лв. През същата година дружеството купува и „Синектик“ ЕООД за 6.45 млн. евро от „Бромак“, което няколко месеца по-рано го придобива за 9.8 млн. лв. Като телефон за контакт на „Юлинор“ е даден същият, който е посочен и за управлявщото дружество в групата „КТБ асет мениджмънт“. А Юлия Илиева през годините е акционер в различни, финансирани от КТБ дружества като „Юлита 2002″.

През май тази година Националната агенция за приходите наложи запор върху акциите, които „Интегрирани пътни системи“ притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки „Юрий Гагарин“ заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка бе наложена и на мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ – „Евробилд проект“.

Дружествата гравитираха в орбитата на Корпоративна търговска банка (КТБ) и нейния мажоритарен собственик Цветан Василев и са поредните, срещу които данъчните предприемат активни действия с мотива, че има риск да не преведат дължими към бюджета плащания. За разлика от други подобни запори на НАП, в случая с „Интегрирани пътни системи“ приходната агенция този път се позовава на ревизия и открита конкретна щета за бюжета.

В началото на годината по молба на „Интегрирни пътни системи“ в Софийски градски съд е образувано дело за несъстоятелност на „ГАРБ Аудиенс Рисърч“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар