петък, 10 юли 2015 г.

Вестник "Преса" има нов собственик, някогашната дясна ръка на Цветан Васиев

Вестник „Преса“ вече има нов собственик. Това обявиха самите издатели в съобщение от две изречения, публикувано най-отдолу на 13-а страница на хартиеното издание. В него се съобщава, че акционерите в "Обединени свободни медии" АД са прехвърлили акциите си от капитала на нов собственик - "Интегрирани пътни системи" АД.
Уточнява се също така и че прехвърлянето ще бъде вписано в Търговския регистър, като информацията за новия собственик ще бъде декларирана по реда на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения.

Самият Тошо Тошев твърди, че сделката е факт и не може да гарантира дали във вестника няма да настъпят промени до няколко седмици. Според официалната информация „Обединени свободни медии“ са прехвърлили акциите си на "Интегрирани пътни системи". Фирмата е една от компаниите, към които КТБ е била особено щедра във времената преди банката да затвори.

Според доклада на временната парламентарна комисия за проверка на КТБ, "Интегрирани пътни системи" е получила кредит за 94 милиона лева от КТБ.

"От прегледа на движенията по разплащателните сметки се вижда още, че кредитополучателят получава през 2012, 2013 и 2014 г. над 160 млн. лв. от редица други кредитополучатели на КТБ, самата КТБ, Бромак ЕООД и г-н Ивайло Минчев", пише в доклада.

През същия период дружеството превежда над 170 млн. лв. на свързани компании и на КТБ. Трансферите обаче не представляват погасявания на задължения.

В доклада е записано още, че "Интегрирани пътни системи" не е представила адекватно обезпечение на кредитите  и те са обезценени с 88,5 млн. лв. Сумата представлява 92% от заема.

Справка в Търговския регистър разкрива поредица от съдружия, зот които излиза и името на Бисер Лазов - бившата дясна ръка на Цветан Василев.

Акционерите в досегашния издател на вестник "Преса" бяха "ПТЦ Пресе-, Телевизионс-, унд Комуникационс- Бетайлигунгс", регистрирано в Цуг, Швейцария с 3500 акции. Пълномощник на това дружество се явява главният редактор Тошко Николов Тошев. Той участва и със собствен дял от 1000 акции, а останалите 500 са на партньора му Валери Любенов Запрянов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар