вторник, 13 май 2014 г.

От bTV сътвориха грандиозен скандал

Реших да драсна някой ред на шефа на Новините на BTV Венелин Петков. Все още нямам отговор, но го очаквам с нетърпение

Здравейте г-н Петков,

Казвам се Цвета Кирилова и, ако нямате нищо против бих продължила това писмо на ти, защото съм ваш колега, работих в Нова телевизия, а преди това в други медии повече от 13 години. Но това не е тема на писмото ми до теб. Всъщност очаквам разбиране като човек, който има голям телевизионен опит и това е ценно, за да може проблемът да бъде разгледан безпристрастно и с разбиране. Днес /12.05.2014/ имахме един добър повод да направим децата на България щастливи. Сдружение Азбукари откри първата "Стая за усмивки", която беше отразена чрез репортаж в новините в17:00 часа. В следващите редове ще споделя какво ме възмути, но не само мен, а всички онези 30 човека, които създадоха този проект. Надявам се, ако имаш малко време, да видиш как е представена новината от другите не по-малки като популярност медии. Кодовото название е "Стая за усмивки" Разбира се, професионализмът за тях е от значение. Защото, когато съм канена в предавания на БТВ, съм била коректна, точна и съм го правила с удоволствие най - вече, защото безкрайно много обичам телевизията! Живея с уважение за всеки от колегите си.

Поставих този въпрос на фейсбук страницата си преди броени часове, копирам го и в този мейл до теб.

Защо в емисията в 17:00 часа не казахте кой е създал "Стая за усмивки" Двата синхрона бяха на хора, които присъстваха формално на откриването. Обиждате не мен, а всички доброволци и хора, които се трудиха повече от два месеца за този проект! Изключително неуважително отношение. И в бланка /за зрителите това е анонс към видеото/ също беше представена информацията така, че изведнъж се пръкнала "Стая за усмивки" от самосебе си в болницата. Извинете, но това е много непрофесионално и неетично. Уважавайте хората, които работят истински, ако искате да бъдете уважавана медия. Сдружение Азбукари не са Ви конкуренти. Ние сме неправителствена организация, РАБОТЕЩА В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА! ОБИДИХТЕ НЕ САМО НАС, НО И ХОРАТА РАБОТИЛИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ПРОЕКТА!

Има азбучни правила в репортерската работа и в монтажа в телевизионната дейност. Когато имате атсмосфера и смятате, че са Ви необходими само официалните лица, за да отстраните излишните, поне вземете интервютата там, където се развива действието. Иначе има нелогична връзка на кадри от вътрешна обстановка и последвала външна далеч от мястото на събитието. Това, ако беше направено веднъж, можеше и да бъде опростено дори от зрителското око, но при повторение на подобна, лишена от аргументи ситуация в монтажа - подредба на кадри вън- вътре - вън - вътре, за да се избегне конкретен човек в репортерския разказ, Ви поставя в ситуация на груб непрофесионализъм и погазване на основни журналистически правила. И никога не забравяйте ВЪПРОСИТЕ - Кой, какво, къде, кога, как? Автоцензурата, която тв новинарските екипи си налагат, вреди и на аудиторията, и на бизнеса!

http://btvnews.bg/video/video/news/staya-za-usmivki-za-malkite-patsienti-vav-vtora-gradska-bolnitsa.html

Това създаде нашата неправителствена организация. Редно е да се знае, че Азбукари не е търговско дружество, а НПО, регистрирано с дейност в ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА! Ние се финансираме основно от дарения! Бих казала, че нашата дейност е по - светла дори от общинската или държавната.

s://www.facebook.com/media/set/?set=a.280685958775978.1073741832.272385282939379&type=1

Дано тази несправедливост бъде коригирана!

Благодаря

Цвета

Няма коментари:

Публикуване на коментар