вторник, 27 май 2014 г.

Цвети Кирилова: Исканията на обществото ще трябва да бъдат изпълнени

Председателят на сдружение "Азбукари" Цвети Кирилова написа във Фейсбук своите предложения за промяна на политическата система у нас. Публикуваме ги без редакторска намеса:

След като стана ясно, че изборите за Европейски парламент се превърнаха в пътуващ цирк от България към Европа, сега веселбата ще продължи и там, съдейки по коментарите на получилите късмета да се класират.

За някои съдбата бе повече от благосклонна и от последни ги направи първи и им даде резултат, невиждан дори в най-шикозните им сънища. Освен потресаващо ниска избирателна активност и цялостна липса на интерес от страна на европейците, този вот у нас внесе полъх свежест на промяна, която вбъдеще е неизбежна.

И то абсолютно неочаквано. В стремежа си да завъртят кранчето на гражданското съпротивление до минимум, което от години настоява да получи правото да избира пряко хората, които да го управляват. Пряко означава персонално, директно, означава за конкретна личност с проверено минало и заслуги към обществото. Въртяха, сукаха, играха си на писане на избирателен закон 1 година и накрая пълен провал. Исканията на българското общество ще трябва да бъдат изпълнени, защото на следващия вот избирателната активност ще е още по - катастрофално ниска, и който и да спечели ще е лице на представителна извадка на малцинството в България.


Съмнявам се за Европа едно българско правителство избрано от неграмотно българско население да е престиж за поява в Европейските институции. И едва ли ще се възприема сериозно. Както казах по време на гостуването си при Димитър Цонев миналия петък, това е предупреждение, което идва като силен звън на камбана, произведен от ръцете на нормалните хора в Европа. Хайде извадете пачките от ушите си и чуйте хората! Тъй като картината очертава предсрочни парламентарни избори. Препоръчвам на политическите сили, за да не загубят тотално любовта на народа, накъдето върви пътят им, съдейки по нагласите, да направят следното.

1. Всички парламентарно представени политически сили да гласуват ЗА свикване на Велико Народно Събрание. То ще се състои от 400 народни представители, сред които 240 партийни кандидатури и 160 мажоритарно избрани от българското общество представители на образователните, културните, научните среди и гражданските организации.

2. Изработване на Нова конституция.

3. Смяна на формата на управление от парламентарна на президентска република. Увеличаване на президентските правомощия в държавното управление. В неговите ръце ще са съсредоточени, както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя. Изпълнителната власт ще е съсредоточена в президента, а законодателната - в парламента. Президентската република създава благоприятни предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента големи пълномощия, което стабилизира държавната власт. Това е крайно необходимо за държави, намиращи се в преход.

4. Съкращаване на броя на народните представители. Парламент само от 120 депутати, избрани мажоритарно сред кандидатури, излъчвани от обществени обединения и граждански организации, съюзи и съмишленици, партии.

5. Субсидиите на партиите, плащани от данъкоплатците, се преустановяват. Партийните членове да издържат партиите си с членски внос и чрез създаване на финансова независимост и устойчивост.

6.Президент, депутати и държавни висши ръководители да се избират мажоритарно, пряко от народа.

7. Право на глас да имат български граждани, завършили средно образование и с платени данъчни задължения към държавата. Доказателство за еволюцията на човешкото същество в 21 век е неговата култура и образователен ценз

8. Въвеждане на аналитична система за подредба, контрол и отстраняване на несъвършенствата в целия масив от закони в България чрез кръстосана съпоставка, синхронизиране и осъвременяване на законодателството.

9. Задължителен психотест и тест за интелигентност за всяка една позиция в управлението на държавата.

10. Свикване на референдуми по всеки важен национален въпрос.

11. Въвеждане на електронно гласуване с биометрични данни.

12. Въвеждане на електронно правителство и електронен парламент.

13. Ясно застъпени задължения на българските граждани, освен техните права.

14. Драстични промени в раздел съдебна власт, министерски съвет, конституционен съд с постановки, работещи в полза на хората, а не срещу обществото.

15. В електронната и хартиена бюлетината при провеждане на избори задължително да има снимка на лицето кандидат, за да няма повече 15-ти стана първи с грешка.

Смятам, че в България бяха приложени всички варианти на смесена система, на пропорционална система и те не дадоха добър резултат. Затова трябва първо да се даде възможност на хората да гласуват за чисто мажоритарна система. Практиката с чисто мажоритарен вот е добре позната. Така се избират кметове, така се избира и президентът. Това е един прост и ясен избор, който дава възможности за търсене на персонална отговорност.
Време е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар