неделя, 7 септември 2014 г.

Българин е най-скандалният блогър в Щатите

ZERO Hedge e американски новинарски сайт, който през миналата година се похвали с 1 милиард посетители. Сайтът стана световноизвестен, след като още през 2009 г. извърши безкръвна революция на финансовия пазар в Щатите.

Тогава неизвестен блогър обвини американската банка „Голдмън Сакс”, че използва високоскоростни компютри, за да печели незаконно милиони долари на Нюйоркската фондова борса, като подкопава регулативните механизми на американския пазар. Въпросните публикации са подписани с псевдонима Тайлър Дърдън, герой от роман и филм с участието на Брад Пит. Според официалната информация под този псевдоним пишат група редактори на сайта, според други той се списва от един-единствен човек – българина Даниел Иванджийски, син на Мистър „Строго секретно” – Красимир Иванджийски. Блогът ZERO Hedge е регистриран на адреса на Иванджийски-старши.

Скандалните разкрития на ZERO Hedge през 2009 г. доведоха до ареста на програмист от банката „Голдмън Сакс”, обвинен че краде кодове за електронна търговия. Това предизвиква истинска революция на фондовия пазар. Комисията по ценни книжа на САЩ забрани компютърната търговия, а на борсата започват да гадаят кой е тайнственият блогър, който разкрива механизма на финансовото престъпление. Никой не вярва, че това е емигрант от малка България, при това – младок.

33-годишният днес Даниел Иванджийски продължава да списва активно сайта, в който могат да се намерят новини от политически и икономически характер, развиващи нестандартни теории със смело перо. Митът около тайнствения Тайлър Дърдън предизвиква огромно любопитство сред най-високите кръгове финансисти в Щатите. Говори се, че активен читател на сайта е Бил Грос, директор на влиятелната американска фирма за глобално управление на инвестиции  PIMCO. Любопитна е личната история на Даниел /Дан/ Иванджийски.

Преди да надуши банковата афера, той работи като хедж-фонд анализатор в „Wexford Capital” Кънектикът, основана от бивш брокер на „Голдмън Сакс”. След като изгубва работата си там, Дан Иванджийски очевидно е разполагал с вътрешна информация, която използва. Сайтът ZERO Hedge е основан през януари 2009 г. и е регистриран на адреса на „Строго секретно” – вестникът на Иванджийски-старши. Сайтът обаче не се води нито на името на сина, нито на това на бащата – регистриран е на името на съдружник на Красимир Иванджийски - Георги Георгиев от „АБЦ медия”. Още с отварянето на сайта в него проличава „българска следа” – вътре на широк фронт се разполагат рекламни банери на български фирми и бизнесмени. Първоначалната бройка посетители на ZERO Hedge е средно месечно около 400 000 редовни посещения, като постепенно бързо нараства. Почват да го четат конгресмени, брокери и журналисти не само от САЩ, но и от Канада, Англия и др. страни. Само няколко месеца след възникването на сайта, любопитството към тайнствения Тайлър Дърдън расте с шеметна скорост и дори „Ню Йорк таймс” започва да обръща внимание на публикациите в ZERO Hedge.

Първоначално се забавляват с неговите хитроумни писания, но все повече започват да гледат сериозно на тях. Финансисти дори изразяват подозрения, че зад името Тайлър Дърдън може да стои вътрешен човек на борсата. Първият медиен бум е, когато Дан пуска информация, която изглежда като копие на секретен анализ на „Мерил Линч”. Директорският борд на банката е потресен, че клиентите й могат да заведат дела срещу нея. Адвокатите на „Мерил линч” налагат цензура над сайта, но скандалът печели нови и нови читатели на ZERO Hedge. Публикации от сайта се появяват във водещи икономически списания. Разкритията за „Голдмън Сакс” излизат в „Тайм”.

Авторитетен банков анализатор пък направо изразява възхищението си от разследването с, цитираме: „Този Тайлър Дърдън пише за неща, с които лесно може да си изпроси съдебно дело, но ги казва, по дяволите – има доста кураж!” За влиянието на  ZERO Hedge говори фактът, че през 2012 г. Банката на Америка блокира достъпа на своите служители до него. Сайтът, обаче, празнува един милиард гледания през юни 2013 година и продължава да се радва на успех и до днес. Сред българските коментари в сайта се чете гордост, че наше момче е „българският Давид срещу Голиата Уолстрийт”.

Скандалът около българската КТБ спечели нови родни фенове на Иванджийски, които пишат: „Всички сме роби на банките.Тълпата е със сеирджийски рефлекси, малцина са такива като Иванджийски, които прозират в дълбочината на проблема с банките – той е световен проблем!” Сред хитроумните писания на Дан от последните дни четем следния „контролен списък” – мярка срещу инфлацията: „1. Да не се ходи на училище – учете по CNN. 2. Да не се плаща за медицинска помощ – ако се нараните, използвайте повече лейкопласт и пийте повече вода. 3. Да не се плаща за транспорт – телепортирайте се. 4. Да не се яде – нарежете храната си на малки парченца, за да кашляте по-дълго време. 5. Да не се купува дом – разпънете си палатка в градския парк”.



Кой е Дан Иванджийски
Бил е разследван, забранили му да работи на борсата

Младият Иванджийски заминава да учи молекулярна биология в Университета в Пенсилвания, САЩ, като прави планове да продължи да следва медицина. Междувременно започва работа като банков консултант в Лос Анжелис. През 2005-а се мести в Ню Йорк и постъпва на работа в банка „Miller Buckfire”, откъдето го уволняват по обвинение, че е купил за своя сметка акции на авиокомпания и по този начин е спечелил...780 долара. На следващия ден е трябвало да сключи сделка с фирма, в която е работил.

Срещу Иванджийски-младши е образувано разследване, което приключва със забраната да работи на борсата. Той загубва лиценза си като брокер дилър. Тази забрана обаче го изстрелва в едно ново поле - нерегламентирания свят на хедж-фондовете, където той научава триковете за търговия с високи залози, които именно са типът машинации, за които по-късно ще пише в блога си. Натрупва опит, който личи още в първите публикации на ZERO Hedge, в които разкрива позорни за Уолстрийт скандали. И до днес самоличността на Даниел Иванджийски като автор на сайта не е разкрита публично, макар да се знае, че Тайлър Дърдън е той, или поне, че е основен автор на публикациите под това име.

Опитът ни да се свържем с него още преди време, чрез баща му Красимир Иванджийски, удари на камък. Дали анонимността и поддържането на мита за Тайлър Дърдън е пазарен трик, или просто - мярка за самосъхранение? Или може би и двете? Факт, че огромното любопитство към истинската самоличност на мистериозния Дърдън се поддържа с всички средства. В редакцията на „Ню Йорк таймс” отишло момиче, което направило изявлението: „Тайлър Дърдън не е един човек, а около 40 души. Всички ние сме Тайлър Дърдън и работим за изобличението на капиталовите пазари”. Самият Даниел Иванджийски е правил кратки интервюта под името Тайлър Дърдън със...себе си, в самия сайт. Дал е и едно интервю, пак под името Тайлър Дърдън пред Bloomberg Radio. В тях защитава своята почтеност, обективност и независимост, позовавайки се на Първата поправка към Конституцията на Щатите от 1995 г., която уважава анонимността като право на свободата на словото.


Еми МАРИЯНСКА, БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар