вторник, 15 юли 2014 г.

Досегашните политиците не се погрижиха да образоват малцинствата

Досегашните политиците не се погрижиха да образоват малцинствата с основно образование, което е задължително, според българската Конституция, но са решили пак по терлици да участват в избори.
Конституцията задължава всички български граждани - мнозинство, малцинства да имат основно образование. Тоест да са грамотни, умни, напредничави, интелигенти, еволюирали, с трудови навици и усещане за ангажименти към държавата.

Кои партии и политици по време на прехода засегнаха разгорещено въпроса да образоваме малцинствата, когато пак подчертавам, основното образование е задължително. Кои са контролните органи, които са длъжни да санкционират грубото нарушение на Конституцията на Република България? Всички европейски държави вървят напред в развитието си, България прави тройно икономическо салто назад при всеки неграмотен избор да полагаме едни и същи некомпетентни хора на възлови позиции в държавата.

Цвета Кирилова
Време е мажоритарни избори и равен шанс за участие заедно с партиите на представители на граждански организации. Конкурентните политики, платформи и намерения и най - вече свършеното със задна дата за просперитета на българското общество, може да бъде само и единствено мотиватор на гражданите да отидат до избирателните секции.

Представителността на едно управление или партия не се определя от три синджира роби, насилствено изпратени да затвърдят определена пошла политика насила. Демокрацията изисква надпревара на съвременни знания на нови млади политици, идеи и мерки, съобразени единствено с просперитета на обществото, морала и висока стойностна система.

Избирателите трябва да хресват политики чрез съзнателен избор, осмислен и разграничен от пошлостта и упадъка. Нужна е конкуренция и в политиката. Сега политическият живот в страната е монополизиран. За да се разбие монопола е нужно участие на мажоритарни кандидати, издигнати от граждански организации, които ще бъдат реалните конкуренти на персоните, харесани с критерий на килограм в политическите партии.

Не изборът на едни и същи ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ. Не може да се постигне качество на демокрацията в България, когато не малка част от интелигенцията е прокудена в чужбина. Не може да се постигне качество на демокрацията в България, когато партиите са узурпирали всички възможности за участие на гражданските организации, на независимите в политическия живот на страната и най - вече, когато 70 процента от българските избиратели не гласуват, отвратени от предлаганата политика и предлаганите от тях непредставителни личности.

Не може да се постигне качество на демокрацията, когато в много населени места в България вече не се говори на български език, а българските роми не могат да си напишат имената си. И проблемът на всичко това е липса на контрол, липса на политики, съзнателно погазване на Конституцията на Република България и разрушаването на държавността.

Не може да си затваряме очите пред очевидни нарушения и злоупотреби, когато законът да не работи в полза на прогреса и да си отваряме широко очите за всички онези възможности, които ще затвърдят престоя на некомпетентни хора в българския политически живот.

Повишаване на избирателната активност е възможна само чрез конкурентни стратегии и мотивация да се повярва в тях и то само чрез видими дела. Повишаване на избирателната активност може само с визии за управление. Когато избирателят гласува, той не трябва да го прави механично, за да избере по - малкото или по - голямото зло. Избирателят трябва да се отъждестви с конкретни идеи и формулировки за просперитета и бъдещото развитие на България. Всичко останало е манифактура и овчедушие.

Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари"

Няма коментари:

Публикуване на коментар