петък, 5 април 2013 г.

Съдиите сигурно са полудели



Всички правим грешки. Това клише от панти века ме е дразнило винаги. Представете си какво би станало, ако пилотите на самолетите се оправдаваха с това. Еми блъснахме самолета, ама нали всички правим грешки... Когато надуваш свирката на терена, то нямаш право на срамни грешки!
Да нормално е да сбъркаш някой тъч, корнер, да покажеш пресилен жълт картон, но да се превръщаш с твоето свирене в главно действащо лице е прекалено. То бива съдийски грешки в последно време, ама цял бивол за мезе не бива!

Най-пресният пример за престъпно съдийство бе отпадането на ЦСКА от Купата на България. Срещата на "червените" с Локомотив София беше решена в 84-та минута, когато съдията Калин Людмилов свири шокираща дузпа за "железничарите". Вратарят на ЦСКА Томас Черни спъна извън наказателното поле откъсващия се Бранимир Костадинов. В първия момент Людмилов свири свободен удар, но след това промени решението си - дузпа за Локомотив. По време на разправиите реферът пак потъпка решението си. Людмилов показа втори жълт картон на Костадин Стоянов. След това се консултира с помощника си и даде картона на Апостол Попов, като по този начин Стоянов остана на терена. Така съдията съсипа един интересен мач, който вървеше към продължения.

Черно море и "Левски" завършиха 1:1 в първия мач от програмата на 19-ия кръг в "А" група. Интригуващият двубой във Варна беше опорочен от съдийството на Ивайло Стоянов. Той първо удари сериозно рамо на "Левски", като им зачете гол от засада, след което обаче посече "сините", като не им даде дузпа в последната минута и в крайна сметка не беше излъчен победил. "Моряците" поведоха в резултата в 9-ата минута чрез Георги Божилов, а в 12-ата падна изравнителното попадение за "сините". Вкара го Рене Михелич, който обаче беше в очевадна засада и домакините протестираха с пълни основания, които обаче не бяха уважени. В добавеното време на мача Ивайло Стоянов си затвори очите и не посмя да отсъди дузпа за нарушение срещу Жоао Силва. 

На 13-ти март отборът на Левски се наложи над Литекс с 1:0 в първи мач от четвъртфиналите на турнира за Купата на България. Единственото попадение в срещата бе дело на Гари Родригес, който бе точен в 22-ата минута. Гостите успяха да вкарат попадение в края на мача, но главният рефер Ахмед Ахмед промени на няколко пъти решението си, преди да вземе окончателно становище, че гол за оранжевите няма. Така сините си осигуриха минимално предимство срещу момчетата на Христо Стоичков преди реванша в Ловеч. Там Левски загуби с 2:1, но именно отменения гол на "оранжевите" в София се оказа решаващ за продължаването напред на "сините" в турнира за Купата на България.

Доста скандални съдийски грешки имаше и по европейските терени. Скандал беляза мегадербито "Манчестър Юн" - "Реал" М в Шампионската лига. Испанците биха с 2:1 в реванша
от 1/8-финалите изхвърлиха "червените дяволи" от турнира с 3:2 общ резултат. В главно действащо лице на стадион "Олд Трафорд" се превърна турският рефер Джунейт Чакър. Той изгони директно Луиш Нани в 56-ата за грубо влизане, 8 минути след като Серхио Рамос си вкара автогол. Нани игра опасно, но без умисъл и заслужаваше най-много жълт картон, но не така мислеше турският рефер, който го изгони.

Българският национален отбор по футбол също си изпати от турски рефер. Фират Айдънъш спъна победата на България над  Дания, като гост. Датчаните изравниха от несъществуваща дузпа, защото преди нарушението имаше игра на Корнелиус, който от бялата точка донесе
равенството за датчаните.

В крайна сметка твърде много непростими грешки и опорочен футбол, а феновете не заслужават това.

Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар