понеделник, 3 август 2015 г.

Мадам В., сега ти си избърши г*за с "Преса"

Може да съм циничен, с език неприличен, но Мадам В. заслужава именно такъв. Хора, които поставят своите лични амбиции над журналистическата етика, хора, които считат журналистите за роби не заслужават необходимата доза уважение. Няма да забравя един случай във вестник "Преса", когато правих рубриката "Трибуна". В нея се събираха интересни материали от интернет пространството или специално написани за вестника. Целта бе да е нещо различно от скучния новинарски поток.

Както и повечето неща в така наречения коректен вестник и тази рубрика бе една творческа импотентност. Нямаше как всекидневно да се намират нестандартни мнения и коментари по различни от новините теми, да са в рамките на 25 реда и авторът да се съгласи с всички наши корекции и това да стане в рамките на деня. Някакси въпреки всичко рубриката вървеше, но един ден Мадам В. дойде в отдел вътрешна информация, за да ми вдигне скандал, че някаква червена активистка на БСП е недоволна, че съм и публикувал материал, нищо че вече се бе съгласила с публикацията.

Имало съкратени две изречения и това предизвикало гнева на въпросната активистка, която по-късно разбрах, че е от обкръжението на Моника Йосифова и често правила истерични скандали. заявих на Мадам. В., че съм преценил да направя въпросните съкращения на двата реда, но в никакъв случай това не е повлияло на смисъла на информацията. целият проблем беше, че от статията имаше намеци за критика към Сергей Станишев, а на това не се гледаше с добро око. 

Именно тогава и Мадам В. произнесе култовата фраза - Николай, ама ти може да решиш и да си избършеш г*за с вестника. често казано дори и затова не ставаше вестник Преса, защото се правеше на прекалено некачествена хартия. Сега след логичния край е време Мадам. В. да послуша собствения си съвет. Съжалявам за добрите и съвестните колеги, които остават без работа след края на вестник "Преса", но бъдете сигурни, че читателите не губят нищо, защото във вестник "Преса" нямаше нищо коректно, не заради журналистите, а заради ръководството.

д-р Николай Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар