събота, 16 май 2015 г.

За "коректните" вестници и източниците на информация, ама колежке Филева, защо така?

Новината, че партията на Меглена Кунева Движение „България на гражданите“ ще номинира бившия външен министър Соломон Паси за кметската надпревара в София обиколи българската електронна преса. По-странното обаче е, че като източник на информацията повсеместно се сочи именно вестник „Преса", тъй като изданието я е поместила в днешния си съботен брой.

Странно, тъй като новината бе съобщена от BIG5.BG преди два дни, ден след провелото се заседание на формацията на Кунева в столичния клуб „Витоша“, където се е случила и самата номинация. Нищо нередно до момента, всяка медия има право да черпи информация. Какво откриваме обаче при разгръщането на страниците на „коректния вестник“, както изданието на Тошо Тошев само се определя. В дописката не просто не се цитира източника на информацията, а именно BIG5.BG, но тя дори е подписана от авторката Мария Филева. Според колежката Филева, новината е научена от „Преса“, но откъде? Ние имаме своите подозрения по този въпрос.

Не бихме били толкова дребнави, ако става дума за единичен случай. За жалост обаче, това се превръща в рецидив за „коректния вестник“. На 23 април BIG5.BG публикува пръв новината, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров чака дете от бившата депутатка Деница Гаджева. Проверката за липсата на подобна новина в електронния и хартиен печат преди нашата статия е елементарна в ерата на интернет и може да бъде направена от всеки. С изненада обаче видяхме, че на 13 май (20 дни по-късно) отново „Преса“ научил, че националистите чакат бебе. Излишно е да споменаваме, че в статията на изданието липсва източник, а именно BIG5.BG. Едва ли ще изненадаме някого и ако споменем, че автор на дописката е Мария Филева.
BIG5.BG.

Няма коментари:

Публикуване на коментар