петък, 13 март 2015 г.

Харемът на Бойко Борисов

Покрай цялата политическа драма с МВР, покрай хвърлените оставки на главния секретар на министерството и шефа на ДАНС, май все повече лъсва кой точно е командният център на България.
Това не е правителството на четворната коалиция. Не са непременно Сараите на Доган, каквато фантазия обичат да чертаят десните шамани. Основният команден пункт на държавата е Харемът на Бойко Борисов.

Дали покрай тайната си битка с ДПС, или поради друга причина, той е поизучил източните мурафети и заради това поведението му е необяснимо през логиката на европейските лидери. През логиката на султан-самодържец абсолютно всичко се изяснява моментално и става кристално ясно. Султанът управлява в името на своя харем и на неговото развитие, всичко останало са дребни реформаторски подробности и досадни абевейско-патриотични щрихи от пейзажа.

Заради това не бива да ни изненадва, че Борисов лансира за шеф на МВР Румяна Бъчварова, фаворитката на неговия харем. И в спарената атмосфера на българското безгръбначие, ужасното е, че много малко от реакциите бяха отрицателни. Повечето медии и анализатори в хор почнаха да викат колко било умно това предложение, как било миропомазано с мъдрост.

За какво изобщо говорим, хора?

Това е една социоложка, която никога, нито за една секунда не е била в системата за сигурност.

Какво изобщо разбира от работата на МВР?

Вярно е, че задръстването на администрацията с некомпетентни маниаци е стил на ГЕРБ от много време насам. Да припомням ли, че в предния си мандат Борисов назначи географ за шеф на АЕЦ „Козлодуй“? Но да сложиш социоложка за шеф на едно от най-важните министерства, това падение трудно може да бъде надминато по оригиналност. По същата логика Бъчварова вече става за шеф на всичко в страната. Например, за директор на Агенцията за ядрена безопасност. Или пък за шеф на БНБ.

Очевидно е, че в съзнанието на Борисов е важна верността на харема му, а не компетентността за важен пост. И това можеше да звучи като една много черна шега, ако времената не бяха така буреносни. Напролет бежанската вълна отново ще долети тук, а с какво ще я спира Бъчварова – със знанието си да мери рейтинги ли?

Борисов, със своето кадрово безумие, е на път да отвори сериозна дупка в системата за сигурност в най-опасните времена. Да назначиш лаик на такъв пост, това е направо целенасочено вредителство. И изобщо, обграждането с политически държанки е зловещ знак за спарена политическа атмосфера в страната и за това, че „новият“ Бойко има по-скоро характер на сатрап, отколкото на нормален политик.

И точно поради тази причина, всички, които злорадстват за оставките на Писанчев и Лазаров, трябва да си прегледат главите. Не че двамата бяха най-подходящи за тези постове, но тяхното отстраняване развързва ръцете на Борисов да подчини всички служби за сигурност на своя личен харем. И това е бомба със закъснител, която ще гръмне във възможно най-подходящото време, защото под ботуша на премиера службите могат единствено да се превърнат в камшик.

Може би е време да очертаем този митологичен харем.

Погледнете само – Бъчварова, Кунева, Цачева – Бойко се е обградил с жени, подобно на Муамар Кадафи, който в късните години на своята власт търпеше единствено жени за охрана. Нашият Муамар очевидно го е треснала параноята и започва да фаворизира своите политически държанки, без да се съобразява, че те са като жива диверсия върху идеята за нормална политика. Подобен нравствен и политически срив можеше да се очаква от един човек, фиксиран единствено и само върху своето удоволствие и стремеж да стане президент, но едва ли някой някога е предполагал, че Реформаторският блок и всички останали партии толкова бързо ще се превърнат в евнуси.

А държанките Борисови тепърва ще се развихрят.

Добре дошли в Султаната.

Поглед Инфо - Румен Петков

Източник: presstv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар